Mijn achtergrond

Wandelaar en pelgrim

Marijn_pelgrimIk ben een ervaren wandelaar… ik wandel graag en veel. Soms alleen, maar meestal met een ander of met een groepje. Ik zet zelf wandelingen uit in binnen- en buitenland en begeleid kleinschalige groepswandelingen.

Ik ben ook een ervaren pelgrim. In 2014 liep ik in twee maanden van Maarn naar Czestochowa (Polen). In 1998 maakte ik een pelgrimstocht van Utrecht naar Rome en Assisi. Verrijkende ervaringen. Als pelgrim onderweg geef je zekerheden op, je geeft je over aan de weg. Je bent afhankelijk van de elementen en van de mensen die je pad kruisen. Ik heb onderweg veel goedheid ervaren. Die ervaren goedheid, de ervaringen in de natuur en de confrontaties met mijzelf waren voor mij het meest indrukwekkend. Deze ervaringen maken mijn alledaagse zorgen, en zeker ook het materiële, betrekkelijker. Deze tochten werkten voor mij verdiepend waardoor ik vandaag anders in het leven sta. Wandelen laat mijn ziel spreken! In het kader van mijn opleiding tot geestelijk begeleider interviewde ik zesentwintig pelgrims over hoe wandelen hun ziel deed spreken.

Tijdens mijn tweede pelgrimstocht heb ik bovendien aan den lijve ervaren dat wandelen mij weer in contact met mijn levenskracht en levensenergie brengt.

Geestelijk begeleider

Marijn_FransiscusNaast wandelaar en pelgrim ben ik ook (wandelend) geestelijk begeleider. Wat doet een geestelijk begeleider? Ik help jou bij het gaan van jouw geestelijke weg, de weg die ieder mens gaat op zoek naar zingeving, naar die hij of zij “God” noemt.

Jij staat centraal. Het gaat om jouw geestelijke weg, jouw weg ten leven. Ik loop een stukje met je op en luister. Niet normatief, geen oplossing van problemen, maar gewoon… meegaan op jouw unieke weg en proberen jouw tochtgenoot te zijn. Op zoek naar verdieping. Serieus, maar af en toe ook met – gebruik van de helende kracht van – humor.

Mijn wortels liggen in de christelijke traditie en daar doe ik niet geheimzinnig over. Maar nogmaals jij staat centraal en het gaat om het vinden van jouw weg ten leven. Ik sta met een open mind in het leven en respecteer alle geloofsovertuigingen en levensfilosofieën die uitgaan van de fundamentele gelijkheid van alle mensen. Voor mij bestaat die fundamentele gelijkheid uit het accepteren en respecteren van de uniciteit/de eigenheid van ieder mens ongeacht zijn/haar godsdienst, levensovertuiging, politieke voorkeur, ras, geslacht of seksuele gerichtheid.

Voor alle duidelijkheid: ik ben geen psycholoog of psychiater (en wil dat ook niet zijn of worden).

Marijn van Zon

Ik voel mij verbonden met de Schepping. In de natuur zijn werkt meditatief voor mij. Franciscus en Clara van Assisi hebben mij in mijn wezen geraakt en doen dat nog steeds. De franciscaanse spiritualiteit inspireert mij. Ik ben vier jaar minderbroeder franciscaan geweest. Mijn ziel is een pelgrimsziel.

De pelgrimstocht van mijn leven begon in 1963. Mijn wieg stond in een Brabantse boerderij aan het riviertje De Dommel.

Als bestuurskundige heb ik een aantal jaren bij de overheid gewerkt, zowel als financieel-economisch beleidsmedewerker als in de rol van leidinggevende. Daarnaast deed ik vrijwilligerswerk in de ouderenzorg en de crisisopvang van mensen met zelfmoordgedachten en/of -plannen.

Ik werk als bestuurskundig, financieel en juridisch adviseur voor een aantal contemplatieve kloosters. Daarnaast heb ik mijn eigen praktijk als geestelijk begeleider en werk ik als geestelijk begeleider in het kader van het Huis van de Roeping.

Als ik niet onderweg ben, voel ik mij thuis in het Utrechtse: ik woon met Marijke in Veenendaal aan de rand van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Ik probeer als lid van het Prikkersgilde Buiten Gewoon Heuvelrug Schoon, mijn steentje bij te dragen aan schoon houden van deze prachtige omgeving.

Opleiding, beroepsverenigingen en gedragsregels

Aan het Titus Brandsma Instituut (TBI) in Nijmegen volgde ik de driejarige opleiding tot geestelijk begeleider. Ik ben op 24 januari 2005 afgestudeerd. Voor meer informatie over het TBI en de opleiding geestelijke begeleiding: Titus Brandsma Instituut.

Ik ben lid van Gaandeweg, de vereniging voor Nederlandstalige geestelijke begeleiders en onderschrijf van harte de gedragsregels voor geestelijk begeleiders van deze vereniging.

Zakelijke informatie

Tot slot nog enige zakelijke informatie over mijn eenmanszaak en de onvermijdelijke nummers.

Bedrijfsnamen: De ziel gaat te voet en BEZIELD (Bureau voor advies en geestelijke begeleiding);
Kamer van Koophandel: ingeschreven onder nummer 30207182;
Bankrekeningnummer: NL28 RABO 0112 9742 87;
BTW-nummer: NL00.2193.421.B45.